Badevekt og kropp til besvær

Tanker i Tekst                         11.05.2020

Badevekt og kropp til besvær

Hvorfor heter det egentlig badevekt? Det burde hete kroppsvekt, eller menneskevekt eller noe i den duren, det er jo ikke slik at den MÅ stå på badet, og den er heller ikke med hverken i badekaret eller på stranda. Men gosh så stor betydning den har for kropp PÅ stranda!!

Jeg finner ikke noe svar på hvorfor den heter badevekt, MEN, badevekt er jammen ikke bare en badevekt for tiden. Den enkleste varianten viser hva du veier, de mest high-tech modellene har trådløs internett tilkobling og koster 1500kr. Her kan du måle fettprosent, BMI, kroppsvæske, kaloribehov og idealvekt. Den har i tillegg en minnefunksjon som gjør at alle i familien kan veie seg rett etter deg, og din informasjon er lagret automatisk. Forundrer meg at den ikke hver morgen forteller meg hvor mye sjokolade jeg kan spise hver dag. Kanskje Roede har en slik vekt, som ut ifra mengde kalorier kan den regne ut hva og hvor mye jeg kan spise og dermed også hvor mange «kosemerker» jeg har. Jadda, hvem har ikke vært på ett Grete Roede kurs i løpet av livet?

Det finnes og en vekt som ikke viser vekten din men kun hva du går opp eller ned. Motivasjonsvekten er navnet og jeg syns den høres helt toppers ut. Jeg har en high-tec, «selvfølgelig», som en smule spiseforstyrret så er det selvfølgelig en high-tec. Ikke det at jeg skjønner hvordan jeg skal bruke den, men jeg vet at hvis jeg setter den på et bestemt sted på badet så er den pålitelig. Den altså stå på samme sted, og på mitt bad er det på linje med en av flisene, mot døra til soverommet, og den stå akkurat der, for gud forby om den ikke måler riktig.

Om jeg syns den ikke måler rett en dag, da flytter jeg den rundt på badegolvet og ser om jeg kan vinne 100 gram her eller 200 gram der. Galskap satt i system!!

Det interesserer meg ikke hva jeg veier, for jeg merker jo godt at jeg går opp én kilo, merker gram også jeg. Det å vite omtrent vært eneste gram jeg legger på meg eller tar av, det er konsekvensen av 43 år med fokus på mat og egen vekt. Jeg teller heller ikke kalorier lenger, jeg vet nøyaktig hva jeg kan spise for at vekta mi skal være stabil og jeg vet hvor mye jeg legger på meg eller går ned i vekt avhengig av hva jeg spiser og hvor mye jeg beveger meg, går turer og trener. Og jeg er en reser på fornuftig og bra kosthold, men elsker sjokolade, så da må jeg spise meget fornuftig, eller droppe noe av maten en dag, for å kunne velge en mandelstang. Å droppe mat er veldig usunt, så det gjør jeg jo ikke.

I alle år har det handlet om utseende, handlet om å være bra nok. Heldigvis er det helsen som står høyest nå. Utseende er også viktig men i en alder av 55 er jeg trygg nok til å drite i det. Jeg har erfaring nok til å forstå at det viktigste her i livet ikke er hvordan kiloene mine fordeler seg på kroppen min; vi elsker ikke mennesker fordi de er pene, de blir pene når vi elsker dem.

Dessuten så tror jeg at vi kvinner er opptatt av kropp fordi vi tror at mannfolk er det, men de driter jo i det, de vil ha friske, oppegående kvinner som stolt bærer sin alder med verdighet. Akkurat det har jeg vært singel lenge nok til å få med meg!!!

Så, det handler om fokus….hvor har jeg mitt fokus? Hvis jeg stadig fokuserer på grevinne henget eller hengeræva, da er det jo det som øker i mengde både i hodet mitt og følelsene.  Så hva kan jeg gi fokus? Jo, ansiktet mitt. Jeg er glad i ansiktet mitt. Glad i alle uttrykkene, glad i øynene mine som er dønn ærlige og vid åpne mot verden, undrende og nysgjerrige, fortsatt. Jeg er glad i at jeg er oppegående, og at jeg har humor, jeg digger at jeg er litt uredigert, at jeg hiver meg frempå og tenker som Pippi at dette har jeg aldri gjort før så det klarer jeg hel sikkert. Jeg liker at jeg er modig, også relasjonelt modig. Jeg liker smilet mitt og øynene mine, og fregnene, jippiiiii nå er det sommer så det blir fler.

Og så er det slik da, et sannhetens øyeblikk, den dagen du går fra å se bedre ut uten klær, til å se bedre og bedre ut jo mer klær du tar på. Du kan si at «klær skaper folk» fikk en ny dimensjon for meg for noen år tilbake. Men GOSH så mye bra klær det finnes. Det finnes bukser som får stumpen til å se ut som om den går oppover, har dere lagt merke til det jenter??

Vår og sommeren i år kom veldig brått på, og jeg som skulle ned ti kilo før 17. mai!! 17. mai kom også veldig brått på i år, trodde strengt tatt at 17. mai faktisk ikke stod på kalenderen i år. Men nå gjør den det allikevel, ikke som den vanlige 17.mai, men det går helt fint for de fleste av oss tror jeg.

Tilbake til vekt og kropp, jeg har alltid ønsket at jeg kunne gå ned i vekt på de punktene som er for store, og unngå å gå ned på de stedene jeg er happy med. Men punkt slanking er helt umulig. Jeg skulle gjerne beholdt stumpen og duddene, men gått ned rundt midjen og litt her og der ellers. Jeg ser meg i speilet etter å ha veid meg i dag, 2,5 kilo ned nå, fint det, men hvorfor i svarte svingene er det duddene som ryker først??? Hva er det for noe tull? Hvor var Adam i hodet sitt da Eva ble skapt av et ribbein, skjønte han virkelig ikke hva en kvinnekropp er? Trodde han at duddene kun skulle brukes som matstasjon og når det var tomt med mat så var duddene flate? Merkelig med tanke på hvor kort tid av livet vi kvinner faktisk er matstasjoner i forhold til alle andre år hvor duddene kun er et vakkert skue!! Nå får jeg helt sikkert en haug med kvinnesakskvinner og kvinnesaksmenn på nakken, men jeg er for likestilling altså, det er viktig for meg å poengtere. Trodde forøvrig det var kvinnen som i utgangspunktet kjempet for likestilling mellom kjønnene, men der var Adam tidlig ute altså, for han sørga jo for at vi kvinner ble seende ut som menn over brystkassa når maten var fortært av et par unger. Tidlig ute med likestilling Adam altså!

Vel, det andre som forsvinner er magen, og det er fint da for det er magefettet som er mest skadelig og bekymringsfullt. Men så, vet dere, så forsvinner rumpa, og det funker ikke med tanke på proposjonale former. Etter noen kilo ned, så har jeg hengedudder som ikke fyller ut skinnet de henger i, jeg har ikke trent på flere år, så ræva henger også. Dere vet, når vi går i solen og for første gang ser at det er hvite striper helt øverst oppe på låret der hvor rumpen starter. Hvite striper fordi solen ikke kommer til….fordi rumpa henger bittelitt nedpå.

Det er det samme med dobbelt haken når jeg soler meg, jeg må ligge med hodet bittelitt bakover for ikke å få slike hvite striper nedover halsen. Jadaså neidasåJ.

Så hva er meningen med teksten min, først og fremst håper jeg at du har fått deg en god latter i gjenkjenningens tegn. Dernest håper jeg du tenker at «jeg ser bra ut som jeg gjør, jeg er NOK på alle måter, jeg velger å ha fokus på hvor fantastisk jeg faktisk ER.

Nå skal jeg hoppe i dusjen, ta på meg treningsklær og tråkke en lang tur i skogen, kjenne godt etter hvor glad kroppen min blir når jeg gir den mosjon for helsa. En glad kropp er en kropp som du elsker og elsker du kroppen din så vil du nyte godt av den hele livet.
Ha en fin søndag alle!

Rita Jacqueline